Pomidor ma bardzo szerokie zastosowanie. Można jeść go na surowo, na gorąco, można je spotkać w postaci przecierów, soków, koncentratów, jak również w postaci suszonej, w postaci sproszkowanej, oraz puszkowane w kawałkach. Można je wykorzystać na wiele sposobów. Świetnie nadają się do zup, mięs, sosów, koktajli, na kanapkę i wiele innych dań. Są zdrowe i bardzo smaczne. Kupując pomidory często bierzemy pod uwagę ich twardość i wygląd skórki, ale należy zwrócić również uwagę na ich doskonałe POLSKIE odmiany jak np. pomidor zielony, pomidor malinowy, pomidor papryczkowy, pomidor koktajlowy żółty, pomidor śliwkowy czerwony, pomidor czarny. A każdą z odmian charakteryzuje własny wyjątkowy smak. Hotelowi Goście poczują się wyjątkowo mając tak szeroki wybór i możliwość spróbowania tych doskonałych Polskich odmian, zaskakując się ich smakiem i piękną kompozycją. POLSKIE POMIDORY dodatkowo stanowią podstawę wielu diet odchudzających. Pomidory są bogatym źródłem roślinnej melatoniny, hormonu, który jest odpowiedzialny za regulację naszego snu. A Melatonina z kolei poprawia nasze samopoczucie.
Zdrowa żywność często jest nam kojarzona z dietą, jako proces bardzo trudny i złożony, wymagający od Nas poświęcenia i wielu wyrzeczeń. Warzywa, głównie pomidory, z których przygotowywane są zestawy zawierają mnóstwo cennych minerałów, co powoduje, że Nasi Goście poczują się zdrowo i witalnie od samego poranka do wieczora. Pomidory posiadają mnóstwo witaminy C. Pomidory to też bogactwo pierwiastków mineralnych. Jednym z najważniejszych jest potas, który obniża ciśnienie krwi. Pomidory dostarczają również wapnia, magnezu oraz żelaza. Owoce i warzywa posiadają cudowne właściwości. Regulują przemianę materii, stymulują pracę serca, oczyszczają organizm z toksyn, a do tego są niskokaloryczne. Pięknie dobrana kompozycja oraz intensywny zapach polskiego pomidora wprawi Klienta nie tylko w zachwyt, ale Klient poczuję się doceniony, dostrzeże dbałość o Niego oraz wyodrębni Hotel, jako jedno z najbardziej prestiżowych miejsc, w jakim się znajdował.
Warzywem dominującym w hotelowym poczęstunku będzie POMIDOR występujący w różnych gatunkach.
Dzięki temu Gość będzie miał okazję poznać nowe gatunki a zarazem je posmakować.
Naszym projektem chcemy promować poczęstunki zdrowe, rodzime, świeże, całoroczne, dostarczane od sprawdzonych i zaufanych gospodarstw rolnych.
Poza tym obserwując trend panujący w społeczeństwie na całym świecie a dotyczący zdrowego stylu życia chcemy wyjść naprzeciw temu zjawisku i zastąpić "przewidywalne, stare welcome gifts" nowym, z pewnością pozytywnie przyjętym trendem warzywno-owocowym.
Każdy strudzony gość będąc z dala od domu z pewnością dostrzeże i doceni troskę Hotelu, który na powitanie poda mu miseczkę świeżych warzyw i dodatkowo np. dzięki informacji w ulotce poinformuje o właściwościach zdrowotnych pomidorów takich jak:
Dzięki dużej zawartości witaminy C pomidor pokrywa ponad połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na tę witaminę.
Regulują pracę układu pokarmowego dzięki błonnikowi. Jest on również w pestkach, których nie należy usuwać.
Mężczyźni regularnie jedzący pomidory są o 34 proc. mniej narażeni na rozwój raka prostaty. Są również badania dowodzące, że likopen zmniejsza u kobiet ryzyko raka szyjki macicy.
Przez działanie moczopędne pomidory obniżają ciśnienie krwi, ponieważ są wyjątkowo bogate w potas. Duża zawartość potasu korzystnie wpływa również na pracę serca.
100 g pomidorów to tylko 18 kcal, dlatego są pomocne w walce z nadwagą. Należą do warzyw bogatych w wodę (94 proc.), dlatego doskonale gaszą pragnienie.
Witamina C wzmacnia naczynia krwionośne i wpływa na lepsze dotlenienie, witaminy A i E nawilżają skórę i działają przeciwzmarszczkowo. Kosmetyki zawierające wyciągi z pomidorów rozjaśniają przebarwienia i łagodzą zmiany trądzikowe.
Likopen neutralizuje szkodliwe procesy wywołane przez promieniowanie ultrafioletowe. Regularne jedzenie pomidorów zapewnia naturalną ochronę przeciwsłoneczną.
Dzięki zawartemu w nich kwasowi, który w komórkach wątroby nasila procesy utleniania kwasów tłuszczowych i hamuje gromadzenie się w nich trójglicerydów. Poziom cholesterolu obniżają też zawarte w pomidorach pektyny. Korzystnie dla serca działa również likopen.
Korzystnie wpływają na układ nerwowy ze względu na zawartość bromu.
Wartość energetyczna | 18 kcal |
Białko ogółem | 0,88 g |
Tłuszcz | 0,20 g |
Węglowodany (w tym cukry proste) |
3,89 g 2,63 |
Błonnik | 1,2 g |
Witaminy | |
Tiamina | 0,037 mg |
Ryboflawina | 0,019 mg |
Niacyna | 0,594 mg |
Witamina B6 | 0,080 mg |
Kwas foliowy | 15 µg |
Witamina A | 833 IU |
Witamina E | 0,54 mg |
Witamina K | 7,9 µg |
Witamina C | 13,7 mg |
Minerały | |
Wapń | 10 mg |
Żelazo | 0,27 mg |
Magnez | 11 mg |
Fosfor | 24 mg |
Potas | 237 mg |
Sód | 5 mg |
Cynk | 0,17 mg |