ZASTOSOWANIE I ZALETY POLSKIEGO POMIDORA


Pomidor ma bardzo szerokie zastosowanie. Można jeść go na surowo, na gorąco, można je spotkać w postaci przecierów, soków, koncentratów, jak również w postaci suszonej, w postaci sproszkowanej, oraz puszkowane w kawałkach. Można je wykorzystać na wiele sposobów. Świetnie nadają się do zup, mięs, sosów, koktajli, na kanapkę i wiele innych dań. Są zdrowe i bardzo smaczne. Kupując pomidory często bierzemy pod uwagę ich twardość i wygląd skórki, ale należy zwrócić również uwagę na ich doskonałe POLSKIE odmiany jak np. pomidor zielony, pomidor malinowy, pomidor papryczkowy, pomidor koktajlowy żółty, pomidor śliwkowy czerwony, pomidor czarny. A każdą z odmian charakteryzuje własny wyjątkowy smak. Hotelowi Goście poczują się wyjątkowo mając tak szeroki wybór i możliwość spróbowania tych doskonałych Polskich odmian, zaskakując się ich smakiem i piękną kompozycją. POLSKIE POMIDORY dodatkowo stanowią podstawę wielu diet odchudzających. Pomidory są bogatym źródłem roślinnej melatoniny, hormonu, który jest odpowiedzialny za regulację naszego snu. A Melatonina z kolei poprawia nasze samopoczucie.

Zdrowo – Prestiżowo – Wyśmienicie


Zdrowa żywność często jest nam kojarzona z dietą, jako proces bardzo trudny i złożony, wymagający od Nas poświęcenia i wielu wyrzeczeń. Warzywa, głównie pomidory, z których przygotowywane są zestawy zawierają mnóstwo cennych minerałów, co powoduje, że Nasi Goście poczują się zdrowo i witalnie od samego poranka do wieczora. Pomidory posiadają mnóstwo witaminy C. Pomidory to też bogactwo pierwiastków mineralnych. Jednym z najważniejszych jest potas, który obniża ciśnienie krwi. Pomidory dostarczają również wapnia, magnezu oraz żelaza. Owoce i warzywa posiadają cudowne właściwości. Regulują przemianę materii, stymulują pracę serca, oczyszczają organizm z toksyn, a do tego są niskokaloryczne. Pięknie dobrana kompozycja oraz intensywny zapach polskiego pomidora wprawi Klienta nie tylko w zachwyt, ale Klient poczuję się doceniony, dostrzeże dbałość o Niego oraz wyodrębni Hotel, jako jedno z najbardziej prestiżowych miejsc, w jakim się znajdował.

ZDROWY POMIDOR


Warzywem dominującym w hotelowym poczęstunku będzie POMIDOR występujący w różnych gatunkach.
Dzięki temu Gość będzie miał okazję poznać nowe gatunki a zarazem je posmakować.
Naszym projektem chcemy promować poczęstunki zdrowe, rodzime, świeże, całoroczne, dostarczane od sprawdzonych i zaufanych gospodarstw rolnych. Poza tym obserwując trend panujący w społeczeństwie na całym świecie a dotyczący zdrowego stylu życia chcemy wyjść naprzeciw temu zjawisku i zastąpić "przewidywalne, stare welcome gifts" nowym, z pewnością pozytywnie przyjętym trendem warzywno-owocowym.

Każdy strudzony gość będąc z dala od domu z pewnością dostrzeże i doceni troskę Hotelu, który na powitanie poda mu miseczkę świeżych warzyw i dodatkowo np. dzięki informacji w ulotce poinformuje o właściwościach zdrowotnych pomidorów takich jak:

Pomidory poprawiają odporność

Dzięki dużej zawartości witaminy C pomidor pokrywa ponad połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na tę witaminę.

Pomidory wspomagają trawienie

Regulują pracę układu pokarmowego dzięki błonnikowi. Jest on również w pestkach, których nie należy usuwać.

Pomidory mają działanie antynowotworowe

Mężczyźni regularnie jedzący pomidory są o 34 proc. mniej narażeni na rozwój raka prostaty. Są również badania dowodzące, że likopen zmniejsza u kobiet ryzyko raka szyjki macicy.

Pomidory działają moczopędnie

Przez działanie moczopędne pomidory obniżają ciśnienie krwi, ponieważ są wyjątkowo bogate w potas. Duża zawartość potasu korzystnie wpływa również na pracę serca.

Pomidory są pomocne w walce z nadwagą

100 g pomidorów to tylko 18 kcal, dlatego są pomocne w walce z nadwagą. Należą do warzyw bogatych w wodę (94 proc.), dlatego doskonale gaszą pragnienie.

Pomidory mają właściwości upiększające

Witamina C wzmacnia naczynia krwionośne i wpływa na lepsze dotlenienie, witaminy A i E nawilżają skórę i działają przeciwzmarszczkowo. Kosmetyki zawierające wyciągi z pomidorów rozjaśniają przebarwienia i łagodzą zmiany trądzikowe.

Pomidory chronią przed słońcem

Likopen neutralizuje szkodliwe procesy wywołane przez promieniowanie ultrafioletowe. Regularne jedzenie pomidorów zapewnia naturalną ochronę przeciwsłoneczną.

Pomidory zapobiegają miażdżycy i zawałom

Dzięki zawartemu w nich kwasowi, który w komórkach wątroby nasila procesy utleniania kwasów tłuszczowych i hamuje gromadzenie się w nich trójglicerydów. Poziom cholesterolu obniżają też zawarte w pomidorach pektyny. Korzystnie dla serca działa również likopen.

Pomidory poprawiają pracę układu nerwowego

Korzystnie wpływają na układ nerwowy ze względu na zawartość bromu.

Wartości odżywcze surowych, czerwonych pomidorów (w 100 g)



Wartość energetyczna 18 kcal
Białko ogółem 0,88 g
Tłuszcz 0,20 g
Węglowodany
(w tym cukry proste)
3,89 g
2,63
Błonnik 1,2 g
Witaminy
Tiamina 0,037 mg
Ryboflawina 0,019 mg
Niacyna 0,594 mg
Witamina B6 0,080 mg
Kwas foliowy 15 µg
Witamina A 833 IU
Witamina E 0,54 mg
Witamina K 7,9 µg
Witamina C 13,7 mg
Minerały
Wapń 10 mg
Żelazo 0,27 mg
Magnez 11 mg
Fosfor 24 mg
Potas 237 mg
Sód 5 mg
Cynk 0,17 mg