PRZEPISY KULINARNE

Przedstawiamy kilka ciekawych przepisów przy użyciu mięsa wieprzowego.

Custom Image

Szybkie i apetyczne szaszłyki z polędwiczki wieprzowej

Składniki:
- 0,5 kg polędwiczek wieprzowych
- 1 czerwona papryka
- 1 duża cebula
- kilka pieczarek
- cukinia
- przyprawy: sól, tymianek, bazylia, oregano, papryka, rozmaryn
- szklanka oleju

Przygotowanie:
polędwiczki oraz cukinię należy pokroić w ok 1,5 cm plastry, a cebulę w piórka. Pokrojone składniki należy włożyć do garnka, dodać pokrojoną w dużą kostkę paprykę oraz pieczarki. Wszystko posypać przyprawami i zalać olejem. Tak przygotowane polędwiczki należy odstawić na godzinę do lodówki. Następnie na patyczki od szaszłyków kolejno nakładać: paprykę, cebulę, mięso, cukinię i pieczarkę. Piekarnik należy nastawić na opcję grill i rozgrzać do temperatury 200 stopni C., a szaszłyki ułożone na ruszcie należy opiekać około 1 godziny.

Spring Rollsy z wieprzowiną

Składniki:
- 5 grubych plastrów (około 1 cm) polędwicy wieprzowej
- 10 sztuk papieru ryżowego
- 2 marchewki
- 3 garści jarmużu
- 5 liści sałaty
- natka pietruszki
- przyprawy: pieprz, sos sojowy
- 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:
Pokrojoną polędwicę należy piec w 200° C przez 30 minut. W międzyczasie wszystkie warzywa należy dokładnie umyć. Jarmuż posiekać i podsmażyć około 3 minuty, dzięki temu stanie się bardziej miękki. Natkę pietruszki posiekać, a liście sałaty podrzeć na mniejsze kawałki. Marchewkę pokroić w słupki. Gdy mięso i jarmuż będą już gotowe należy je ostudzić. Na talerzu należy położyć listek papieru ryżowego i delikatnie zwilżyć go wodą, aby zmiękł. Na środku górnej części papieru ryżowego po kolei nakłada się wszystkie składniki: marchewkę, kawałki polędwicy, odrobinę jarmużu i natkę pietruszki. Na wierzch należy posypać przyprawy. Na tak przygotowany farsz należy zawinąć dolną część papieru ryżowego i zwinąć w rulonik. Pozostałe dwa końce zwijać pod spód spring rollsa. Podawać z sosem sojowym.

Custom Image
Custom Image

Soczysty schab ze śliwką

Składniki:
- 700 g schabu
- 70-80g suszonych śliwek
- 2 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka pieprzu
Marynata:
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonych ziół (rozmaryn, tymianek)
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka musztardy
- 3 małe ząbki czosnku
Do sosu:
- 2 łyżki śmietany 12%
Przygotowanie:
Schab należy umyć, osuszyć i długim cienkim nożem zrobić otwór przez środek mięsa na śliwki. Śliwki wymieszać z masłem i pieprzem i nafaszerować nimi schab. Składniki na marynatę wymieszać. Schab przełożyć na folię aluminiową, natrzeć go marynatą i zawinąć w folię. Tak owinięty w folię aluminiową schab przełożyć do naczynia i odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą noc). Piec około 50 minut w temperaturze 180°C. Po około 35 minutach pieczenia, rozciąć folię i przypiec schab od góry. Po upieczeniu marynatę można zlać i przygotować z niej sos dodając 2 łyżki śmietany. Mięso można podawać na ciepło, krojąc grube plastry lub wystudzić i podawać na zimno.

Gulasz wieprzowy

Składniki
- 1 kg łopatki wieprzowej lub szynki
- 2 - 3 marchewki
- 250 g pieczarek
- 2 cebula
- 3 ząbki czosnku
-3 łyżki oliwy
- 200 g chudego 500 ml piwa pszenicznego lub cydru
- 250 ml bulionu
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- ziele angielskie, liście laurowe, po 2 szczypty soli morskiej i pieprzu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki suszonego oregano
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę ok. 1,5 cm. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i pokroić. W dużym garnku na oliwie zeszklić cebulę, dodać czosnek i smażyć przez chwilę. Zwiększyć ogień i włożyć mięso, doprawić je solą i pieprzem i stopniowo obsmażać co chwilę mieszając. Gdy całe mięso będzie już obsmażone, dodać pokrojony na kawałeczki boczek oraz przyprawy. Smażyć przez kilka minut co chwilę mieszając. Dodać gorący bulion, obraną i pokrojoną na plasterki marchew oraz pokrojone na półplasterki pieczarki i przecier. Wszystko wymieszać, doprawić, przykryć i gotować przez ok 1 godzinę do miękkości mięsa. W celu zagęszczenia sosu dodać mąkę bezpośrednio (przez sitko) do garnka z gulaszem, wymieszać i zagotować. Gotować jeszcze 1-2 minuty. Podawać np. z kaszą gryczaną.

Custom Image
Custom Image

Zimne nóżki

Składniki
- ładna golonka wieprzowa ok 1 kg
- 30 dkg żeberek wieprzowych
- 3 średnie nóżki wieprzowe, dokładnie oczyszczone
-1 marchewka, obrana
- 1 pietruszka, obrana
- 4 duże ząbki czosnku, obrane
- ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso wymoczyć w zimnej wodzie, następnie przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować na wolnym ogniu, przez około 2 godziny. Wcześniej, mniej więcej po upływie 1 godziny dołożyć listek laurowy, ziele angielskie i trochę posolić. Po 10 minutach dodać marchewkę, pietruszkę, gotować tak jak do tej pory na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie drobno pokroić czosnek. Ugotowane mięso zdjąć z ognia, warzywa usunąć, a wywar przecedzić przez sitko i dodać do niego przygotowany czosnek. Ładne, chude mięso przebrać, rozdrobnić i wrzucić do wywaru z czosnkiem. Doprawić przyprawami i nalewać do przygotowanych pojemników. Odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia i stężenia. Podawać skropioną cytryną. Wskazówki Można też drobniej rozdrobnić mięso i dodać trochę pokrojonej na plasterki marchewki z wywaru.